Για το περιεχόμενο

Για την πλοήγηση

Εκπαίδευση Ζωής από το 1959

Τ.210 49.50.006 | Κιν.6934688424

Εκπαιδευτήρια Μακρυγιάννη - Δημοτικό Σχολείο στον Κορυδαλλό

Βασικό Πρόγραμμα Δημοτικού

Στόχος  του Δημοτικού σχολείου είναι:

  • η σωστή εκμάθηση του γραπτού και προφορικού λόγου,
  • η ευχάριστη μάθηση  και απόκτηση γνώσεων μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων  και πολυμέσων,
  • η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η σωστή διαμόρφωση της  προσωπικότητάς τους για τη μετέπειτα ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο,
  • η ανάπτυξη  τόσο στο γνωστικό όσο και στον αισθητικό-καλλιτεχνικό τομέα,
  • η προετοιμασία για τις εξετάσεις που ακολουθούν στο Γυμνάσιο.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε θέσει, το αναλυτικό μας πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά την ελληνική γλώσσα . Έμφαση δίνουμε στην εκμάθηση των γραμματικών αλλά και συντακτικών κανόνων . Η γνώση των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων οδηγούν στη σωστή έκφραση, τόσο στον γραπτό ,όσο και στον προφορικό λόγο . Ένθετα γραμματικής και  συντακτικού , προσαρμοσμένα στην ύλη και στο επίπεδο κάθε τάξης,   καλύπτουν τα κενά των σχολικών βιβλίων και βοηθούν στη μεθοδική αφομοίωση των φαινομένων της ελληνικής γλώσσας . Καθημερινά δίνουμε στα παιδιά φυλλάδιο με ασκήσεις πάνω στα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα που διδάχθηκαν .Επιπλέον βοηθητικά ένθετα δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν την ύλη συγκεντρωμένη και με τη σωστή σειρά (στα βιβλία του Υπουργείου τα γραμματικά φαινόμενα είναι ανακατεμένα ). Τέλος , στην Στ΄ Δημοτικού και προς το τέλος της σχολικής χρονιάς εισάγουμε ομαλά τους μαθητές μας στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και τους προετοιμάζουμε για την εισαγωγή τους στη δευτεροβάθμια πλέον εκπαίδευση .

ΕΚΘΕΣΗ

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή απόδοση γραπτού κειμένου  σε όλες τις μορφές του ( γράμμα, επιστολή, έκθεση ιδεών, περιγραφή κ.α). Δεδομένου ότι τα παιδιά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο οφείλουν να εκφράζονται σωστά , έχουμε εισάγει το μάθημα της έκθεσης από την Α Δημοτικού .Ένθετα, που έχουμε εμείς οι ίδιοι γράψει, βοηθούν το παιδί να μάθει να εκφράζεται σωστά, ώστε στο τέλος να παράγει μόνο του σωστά ένα γραπτό κείμενο.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Βασικός στόχος μας είναι, όχι μόνο η εκμάθησή τους, αλλά η σωστή εμπέδωση και αφομοίωση που θα οδηγήσει στη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. Σχετικό φυλλάδιο πάνω στην ημερήσια ύλη, δίδεται στα παιδιά ως εργασία για το σπίτι.

Παρατήρηση:

Τα Ένθετα που χρησιμοποιούμε στα βασικά μαθήματα, δεν έχουν σαν στόχο την κατάργηση των σχολικών βιβλίων, δεδομένου ότι τόσο στο γυμνάσιο , όσο και στο λύκειο τα παιδιά εξετάζονται στην ύλη των βιβλίων του ΥΠΕΠΘ και πρέπει να μάθουν να τα χειρίζονται. Αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά και υποβοηθούν τα παιδιά στην καλύτερη αφομοίωση της ύλης που διδάσκονται.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Εφοδιάζουμε τα παιδιά με τη γνώση ξένων γλωσσών . Από την Α΄ Δημοτικού οι μαθητές διδάσκονται την Αγγλική γλώσσα (3 ώρες εβδομαδιαίως )και από την Δ΄ Δημοτικού αρχίζουν την εκμάθηση της Γαλλικής (2 ώρες εβδομαδιαίως ). Η πολυετής συνεργασία μας με το Cambridge College δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μας, από τη Γ δημοτικού, να δίνουν  εξετάσεις και να ελέγχουν την πρόοδο των γνώσεών τους . Από το νέο σχολικό έτος, θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, σαν δεύτερη ξένη γλώσσα ,της Γερμανικής (από την Δ΄Δημοτικού).

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν σωστά , να αναπτύσσουν την κριτική και αφαιρετική τους ικανότητα . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουμε για το μάθημα της Ιστορίας. Επιπλέον πληροφορίες, κατασκευές και άλλες δραστηριότητες δίνουν το κίνητρο στους μαθητές μας να ασχοληθούν με το μάθημα αυτό και να  το αγαπήσουν.

Από τη Γ ΄Δημοτικού που εισάγονται στο πρόγραμμα τα δευτερεύοντα μαθήματα, σε κάθε ενότητα, τα παιδιά γράφουν επαναληπτικά διαγωνίσματα .

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με τη νέα τεχνολογία , μαθαίνουν να χειρίζονται τον υπολογιστή και να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Από την Α ΄Δημοτικού τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη νέα  τεχνολογία.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Καθ΄όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στο δημοτικό, οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με το μάθημα της μουσική . Η εκμάθηση της melodica (από την Α΄Δημοτικού) και η δημιουργία χορωδίας μάς δίνει τη δυνατότητα να πλαισιώνουμε τις εκδηλώσεις μας με τραγούδια και μουσική από τα ίδια τα παιδιά.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ακόμη και στο μάθημα της φυσικής αγωγής δίδεται η πρέπουσα σημασία. Καθηγήτρια φυσικής αγωγής ,με ειδίκευση στους παραδοσιακούς χορούς , εξοικειώνει τους μαθητές, τόσο με τα αθλήματα, όσο και με τους χορούς της πατρίδας μας .

ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Εβδομαδιαία οι μαθητές  μας , σε επίπεδο τάξης , παρακολουθούνται από τον παιδοψυχολόγο μας . Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε έγκαιρα προβλήματα δυσαναγνωσίας ,δυσλεξίας κ.α ,αλλά και προβλήματα στο ενδο-οικογενειακό περιβάλλον όπως η αλλαγή συμπεριφοράς με τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια . Επίσης , όσοι γονείς  το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τον παιδοψυχολόγο μέσα στο χώρο του σχολείου ,και να τον συμβουλεύονται σε οτιδήποτε τους απασχολεί.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

Τα Εκπαιδευτήρια μας , αποτέλεσαν το πρώτο Ιδιωτικό Σχολείο που εντάχθηκε στις Διαθεματικές δραστηριότητες , όταν  η Διαθεματική και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (Ευέλικτη Ζώνη) δεν είχε ακόμη ενταχθεί στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και εφαρμοζόταν πιλοτικά . Φέτος εργαζόμαστε πειραματικά σε καινοτόμο δράση με θέμα «Ομαλή μετάβαση από το Νήπιο στο Δημοτικό». Η πείρα μας και ο ζήλος των Εκπαιδευτικών αποτελούν πολύτιμα εφόδια για την πραγματοποίηση προγραμμάτων που καλλιεργούν τα παιδιά, αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους , αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους και φέρνουν στην επιφάνεια τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε μαθητή .

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Με ποικίλες δραστηριότητες φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με διάφορα υλικά και τα παροτρύνουμε να εκφραστούν μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες ( κολλάζ , δαχτυλομπογιές , νερομπογιές , χαρτοκοπτική κ.α)

ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Επίσης  λειτουργεί τμήμα Μελέτης . Έμπειροι εκπαιδευτικοί βοηθούν τους μαθητές να εργαστούν σωστά , επεξηγούν τις απορίες τους και τους  προετοιμάζουν για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας .

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στο σχολείο υπάρχουν τμήματα τένις . Όποιο παιδί επιθυμεί ασχολείται με το άθλημα της αντισφαίρισης. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς μοιράζονται έπαινοι και αναμνηστικά διπλώματα , ενώ οι  μαθητές των μεγάλων τάξεων διοργανώνουν αγώνες στο Πρέσσοφ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι μαθητές μας ,κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς , παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, πραγματοποιούν επισκέψεις σε μουσεία, κάνουν περιπάτους . Η κάθε επίσκεψή μας είναι πλήρως οργανωμένη είτε από ξεναγούς (αν πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους , είτε από ειδικούς εκπαιδευτές όταν πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα ). Ακόμα και στους απλούς περιπάτους , παίζουμε με τους μαθητές μας και προσπαθούμε να ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους και έξω από το στενό σχολικό περιβάλλον , δημιουργώντας έτσι σχέσεις αγάπης και ενδιαφέροντος .

Στις εθνικές επετείους , τα Χριστούγεννα και στο τέλος της σχολικής χρονιάς διοργανώνουμε εορταστικές εκδηλώσεις με πρωτότυπα θέματα .

Επίσης , το Πάσχα γίνεται bazaar και διάφορες άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που ποικίλλουν από χρονιά σε χρονιά .

ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Οι μαθητές μας μετακινούνται με ιδιόκτητα σχολικά λεωφορεία , πλήρως εφοδιασμένα, για να τους προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια στη μετακίνησή τους . Αρχή μας είναι να παραμένει το παιδί όση λιγότερη ώρα γίνεται μέσα στα σχολικά . Για αυτό έχουμε σε λειτουργία 6 σχολικά και μειώνουμε το χρόνο μεταφοράς των παιδιών από το σπίτι στο σχολείο και το αντίστροφο .

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Θεωρούμε απαραίτητη  τη διαρκή ενημέρωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών μας . Το εκπαιδευτικό προσωπικό  παρακολουθεί τις ημερίδες που διοργανώνονται πάνω στα εκπαιδευτικά θέματα , ώστε να είναι γνώστης  όλων των εξελίξεων που σημειώνονται στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα  στις  νέες  μεθόδους   διδασκαλίας .

Επίσης , συμμετέχουν σε σεμινάρια περιβαλλοντικής αγωγής , πρώτων βοηθειών κ.α .  Οι γνώσεις τους εμπλουτίζονται και το σχολείο εκσυγχρονίζεται  διαρκώς .

Τέλος, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που δείξατε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμά μας και ευχόμαστε σε μια μελλοντική συνεργασία

Η Διεύθυνση